2 Nisan 2016 Cumartesi

JAPONYA

Japonya’ya mesleki bir eğitim için gitmiştim. Gezebilmek için 2 hafta sonu ve kaldığım şehir olan Osaka da akşamlar vardı. Genelde gitmeden önce gezilecek yerler hakkında araştırma yaparım ama bu sefer iş odaklı olunca fazla ilgilenemedim. HIDA (Thé Overseas Human Resources And Industry Development Association) Osaka merkezine gitmiştim. Gezerken kullanalım diye elimize öyle güzel dokümanlar verdiler ki birazdan siz de hayran kalacaksınız.
Kyoto ve Nara'yı haftasonları gezebildim. Ayrıca Nagoya'da işim gereği fabrika ziyaretlerinde bulunduk. Bir de Toyota Müzesini gezdik.
İlgimi çeken bazı şeyleri aktarmak isterim.
ilk gün sabah etrafı merak ettim ve kahvaltı öncesi biraz yürümek istedim. Sabahın 7'inde sokaklar bom boşdu sadece ben ve bir de ben diyeyim 90 yaşında (ama inanmayın çünkü hep tahminlerimin neredeyse 20 yaş üstünde çıktılar) artık 100'ün ne kadar üstündeyse, bir teyze elinde walker yavaş yavaş kaldırımda ilerliyordu. Sabah sabah bir yere varma amacı olduğunu sanmıyorum muhtemelen sırf yürüyüş olsun diye çıkmıştır. Türkiye'de uzun yıllardır yaşayan bir Japon'a sordum sonra, nasıl oluyor da gerçek yaşlarından çok daha genç görünebiliyorlar diye. Bu sadece genetikle açıklanmamalı. Biz neyi yanlış yapıyoruz dedim. "Çok yemek yiyorsunuz ve hiç hareket etmiyorsunuz" dedi. Bence doğru bir gözlem. Neyse orada gördüklerimi söylemeye devam edeyim. Hemen hemen herkes bisiklet kullanıyor. 2 çocuğunu almış okula götüren anneler, babalar, gençler, yaşlılar...sokaklar,  caddeler, evlerin bahçeleri bisiklet dolu.

Yemek demişken, benim gibi balık seviyorsanız yaşadınız. Sabah kahvaltıda bile bulabilirsiniz. Ayrıca lokantaların vitrinlerinde menülerin maketleri var. Yani ne sipariş ettiğinizi görebiliyorsunuz.


Japonya geleneklerin ve modernliğin bazen iç içe bazen yan yana olduğu bir ülke. Sokaktaki kıyafetler en belirgin işareti bence. Gelenekle modern giyim yan yana. Anladığım kadarıyla aile yaşantıları da tutucu. Kadının rolü hakında iki gözlem aktarabilirim. 22 kişilik Türk grup olarak gitmiştik ve içinde sadece 4 kadındık. Fabrika ziyaretindeki tercüman da kadındı. Toplantı arası sohbet sırasında bana Türkiye deki tüm kadınların bizim gibi olup olmadığını sordu. "Bizim gibi" tanımlaması; mühendisliğin yaygın olup olmadığı, kadınların kendine güvenip güvenmediği (hatta biraz atak ve cadı anlamında bir tanımlama ile :) Tabii ki bizim gruptaki örneklem yanıltıcı bilgi veriyordu ve bende ülkemizdeki durumu açıklamaya çalışırken öğrendiğim kadarıyla Japonya'da durum çok da parlak değilmiş. Kadınlar geleneksel ev kadını ve anne rolündeymiş, mühendislik tarzı meslekleri erkek işi olarak görüyorlarmış. Dilde bile kadınların kullanmasının yasak olduğu bazı kelimeler varmış. Bazı kulüplere Japon kadınlarının girmesi yasakmış vs vs ilginç bilgiler. Bunun yanında metroda pembe vagonlar görmüştüm bunlar sadece kadınlara özel, dileyen bu vagonlara binebilir tabii ki İran daki gibi zorunlu değil.
Japonya her yönüyle temiz bir ülke. Fabrikaya bile girerken ayakkabıları çıkardık, terlik giydik. Bazı lokantalar, sağlık kurumları ve şinto tapınakları ayakkabı çıkarılacak yerler. Gruptan bir arkadaş neden galoş kullanılmadığını sordu rehberimiz "ama onlar tek kullanımlık ve çevre dostu değil" dedi. Lokantalarda, tuvaletlerde ısıtılmış, sıcak küçük havlular var kullanımdan sonra tekrar yıkamaya gidiyor. Islak mendil veya ona benzer tek kullanımlık hiç bir şey görmedim.





Herşey düzenli, yerli yerinde ve kurallara uyum son noktada ama gelgelelim intihar oranı inanılmaz yüksekmiş. Tabii o kültürde, dini inanışta onur kavramı, tekrar dünyaya gelme vs pek çok şey bunun temelini oluştursa da benim için anlaması ve yorumlaması biraz zor oldu. Yılda 30000 civarı intihar diye bir şey duydum. En etkili intihar şekillerini anlatan kitaplar varmış, yüksek binaların çatıları, balkonları engel olmak amaçlı kapalı tutuluyormuş hatta devlet trenin önüne atlamayı önlemek için intihar eden kişinin ailesinin ödemesi için yüksek oranda cezalar kesiyormuş. Devlet intihar oranlarını azaltmak için hedefler belirliyormuş. Bir de mafya tarzı oluşumların ve de bizim kabadayı dediğimiz eski tip mahalle abileri tarzı oluşumların varlığı da ilginç bir diğer konu.
Tüm bunları belki şu tarihi bilgi ile birlikte düşünmek lazım.
16.yy da Avrupalıların hristiyanlığı yaymak için yaptığı misyonerlik çalışmalarını engellemek amacıyla ülkeye girişleri yasaklanmış. Sadece Çin ve Hollanda tüccarları hariç. Hatta Japonların da yurtdışına gitmesi yasakmış. Bu durum yaklaşık 250 yıl sürmüş. Sanırım geleneklerin bugüne taşınmasında bu kapalı sistemin payı büyük. Sonunda 1853 de Abd 4 gemi ile dayanmış kapısına ve ülke dışa açılmak zorunda kalmış. Sonrasında savaşlı bir zaman dilimi başlamış taa ki 1945'e kadar. Atom bombası ve büyük bir acı sonrası ülke teknoloji ve ekonomiye odaklanıp şu anki durumuna erişmiş. Hoşuma giden bir bilgi daha, rakip kurumlar bile belli platformlarda biraraya gelip, tecrübe ve bilgi paylaşımı ile ülke bazlı hedeflerde birlikte hareket ediyorlarmış.  (meslektaşlarım için kısa bir not; bizim 5S dediğimiz şey orada düşünce ve hareketlere sinmiş doğal bir süreç)


Fotoğraflar;

https://drive.google.com/drive/folders/1jTC1D-YqCwK5KWuSWgebQdZuJOECGIoe?usp=sharing

Bize verilen dokümanlardan sizin de işinize yarayabilecek bazı notlar:
Metro hakkında;
One - day pass bileti 850 Yen
No-My-Car day discount Pass 600 Yen, cuma günleri geçerli
Bu biletler tüm gün metro,  New Tram ve şehir otobüslerinde geçerli  (OTSnin Osakako ile Nakafuto arasındaki hat hariç)

OSAKA’yi gezmek için Plan 1 (tek günlük plandir) :
Metro istasyonu, Tanimachi 4 -crome Station’ da in ve 15 dk yürü, Osaka Kale’sine var. (yürüme süresini ölçmedim ama adamlar her türlü detayı yazmışlardi) Osaka Kalesine giriş ücreti 600 Yen 09.00-16.30 arasında açık.
15 dk geri yürü ve Tanimachi 4 -crome Station’ a dön
Chuo hattından Osakako istasyonuna git. Yaklaşık 15 dk sürer.
İstasyondan çıkınca yaklaşık 7 dk yürü.
Kaiyukan Akvaryumu. Giriş 2000 Yen, 10.00-20.00 arası açık
Öğlen yemeği  (acikmadiniz mı? olmaz ama yencek demişler yiyin lütfen :)
İstasyona geri dönüş 7 dk
Yine Chuo hattını kullanıp 13 dk sonra Sakaisuji-Hommachi istasyonunda Sakaisuji Hattına geçin ve Ebisu-cho istasyonuna 5 dk da varacaksiniz.
Bu istasyonun çevresi alışveriş alanı.
Denden Town -Elektronik cihaz dükkanları
10 dk yürü Doguyasuji
5 dk yürü Namba
10 dk yürü Dotombori
10 dk yürü Alışveriş caddesi

Plan 2 (tek günlük plandir) :
Umeda istasyonundan inince 3 dk yürü
Yodobashi Camera (dukkan)
10 dk yürü Umeda Sky Building, yüksekliği 252 mt, Giriş 800 Yen, 10.00-22.00 arası açık
Öğlen yemeği :)
Umeda istasyonuna geri dön 15 dk
Chuo hattından Osakako ist. 15 dk
Ve indikten sonra 7 dk yürüyüşle Kaiyukan Akvaryumu (daha önceki planda olduğu için tekrar yazmıyorum sonrası alışveriş merkezleri )

Plan 3 (tek günlük plandir) :
Universial Studio Japan giriş 5500 Yen, Carsamba: 9.00-19.00, Cumartesi - Pazar: 9.00-21.00
İstasyon ismi: Universal Station
Ben gezmedim ama bütün günü alacak çok büyük bir alan olduğu söylendi.

Bu listelerde belirtilmemiş ama Osaka Sightseeing Cruise, nehirde üstü açılıp kapanan modern gemilerle güzel bir tur yapabilirsiniz.

Osaka Kalesi: (yine bize verilen dokümanlardan)
Osaka’nin en turistik alanlarindan biridir.1583 yılında yapımına karar verildi. 34.2 mt yüksekliğindedir.  Toyotomi ailesine ait tarihi anlatan müzeye sahiptir. Toyotomi Hideyoshi fakir bir aileden gelip ünlü bir savaşçı ve sonunda hükümdar olmuş. (Bu not benden )

Kaiyukan Akvaryumu:
Dünyanın kaçıncı akvaryumu hatırlamıyorum ama büyük ve güzel bir yer. Eğer benzer bir yer gormediyseniz vakit ayırmaya değer.

Nara:
Osaka’da Abiko istasyonundan Midosuji hatti ile 30 dk sonra Namba istasyonuna var ve Kintetsu hattında 40 dk sonra da Nara ya varacaksiniz. Bu size 810 Yen malolur. Turistik Yerler istasyona 5 dk yürüme mesafesinde.
Öncelikle belirteyim Temple Budist, Shrine ise Şinto inancına ait tapınak adları.
Kofukuji Temple: Dünya Kültür Mirası Listesindedir. 710 yılında inşa edilen 175 binadan çoğu yıkılmış. Treasure House girişi 500 Yen, Tokondo Hall 300 Yen ve 9.00-17.00 arası açık.
5 dk yürüyerek Sarusawano-ike Pond
30 dk daha yürüyüşle Kasuga Taisha Shrine: Dünya Kültür Mirası Listesindedir. 768 yılında inşa edilmiş, ülkedeki en ünlü şinto tapınaklarından biridir.
15 dk yürüyüşle Wakakusayama Hill, 342 mt yüksekliğindeki tepede doğayla bulusabilirsiniz. 150 Yen, 9.00-17.00, 21 Mart - 15 Haziran ve 10 Eylül - 25 Kasım

10 dk yürüyüşle Todaiji Temple: Dünya Kültür Mirası Listesindedir. 16.2 mt yüksekliğinde, bronz Buda heykelinin bulunduğu Daibutsu evi ise dünyanın en geniş ahşap binasıdır. 500 Yen giriş ücreti, 8.00-16.00 ziyaret zamanlarıdır.
10 dk yürüyerek Nara Parka varabilirsiniz. Geyikleriyle ünlü bu park görülmeye değer bence.

Listede yazılmamış ama Gengoji Gokurakuba da dünya kültür mirası listesinde. Zaman durumunuzu göre değerlendirirsiniz.
Verilen listede bazı lokanta adları ve menü fiyatları da vardı. Alın size birkaç örnek;
Nara istasyonu civarında Yamatoji de 1500 - 2000 Yen arası
Sushi Tsune Honten de menu 1400 Yen
Park civarında Rokumeinen kahve ve tatlı 600 Yen
 
Kyoto
Osaka Abiko istasyonundan Midosuji hattında 35 dk yolculuktan sonra JR-Shin Osaka istasyonunda JR Kyoto Hattına geç ve 30 dk yolculuktan sonra JR-Kyoto istasyonunda in ve buraya kadar 850 Yen harcarsin. Kyoto şehir otobüslerinden 205 veya 101 nolu otobüsler ile 15 dk sonra Kinkakuji-michi de in ve 220 Yen harcamış olacaksın.
Kinkakuji: Dünya Kültür Mirası Listesindedir. Altın Tapınak ve dünyadaki en özgün, en zarif Japon tarzı bahçesini bir arada göreceksiniz. Bu güzel bahçesiyle altın kaplı köşk bir zamanlar Ashikaga Şoguna ait bir köşk idi. Ölümünden sonra Tapınağı dönüştürüldü. Giriş ücreti 400 Yen. 9.00-17.00 arası ziyaret saatleri.
30 yürüyüşle,
Ryoanji Temple. Dünya Kültür Mirası Listesindedir. Çok güzel bir Zen bahçesi örneğini göreceksiniz. 500 Yen, Mart--Kasım arası 8.00-17.00 ve Aralık --Şubat 8.30-16.30
20 dk otobüs yolculuğundan sonra Kiyomizu-minchi de in.
Kiyomizu Temple: Dünya Kültür Mirası Listesindedir. Sıra sıra Çömlekçilerin bulunduğu antik yol sizi tapınağa götürür. Oradan tüm  şehrin kapsamlı manzarasını izleyebilirsiniz. 300 Yen, 6.00-18.00 ziyaret saatleridir.
30 dk yürüyüşle
Kodaiji Temple: Eğer Kyoto ya sonbaharda giderseniz bu tapınakda en güzel renkleri ve gece ışık oyunları ile muhteşem manzaralı Japon bahçesi görebilirsiniz. 600 Yen, 9.00-17.00
30 dk daha yürüyecek gücünüz kaldiysa JR Kyoto istasyonuna dönebilirsiniz.
Kyoto otobüs ve metro kartları hakında biraz bilgi:
Kyoto city bus exclusive one day card. 500 Yen. Otobüslerde tüm gün geçerli.
Kyoto Sightseeing card. 1200 Yen / bir gün. Bu kart otobüs ve metroda geçerlidir. Ayrıca bu bileti alanlara harita ve bazı tapınak, müze, vb  girişler için indirim kartı da verilir.    

Japonya’nın eski başkenti Kyoto’da 17 tane dünya kültür mirasına ait eser var. 794 yılında imparator Kanmu tarafından başkent Nagaoka-kyo’dan Heian-kyo’a taşındı ve Edo döneminin sonuna kadar Kyoto 1000 yıldan daha uzun süre başkent olarak Japonya tarihinde önemli bir rol oynadı.

Vize 90 güne kadar serbest, yani bu vizesiz gezebilirsiniz demek. Hadi uçak bileti için uygun bir fırsat yakaladığınizi düşünelim ama konaklama, ulaşım ve yemek için yine de bolca para ayırmalısınız, benden uyarmas

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder